Z ROKOVANIA MESTSKEJ RADY

Včera v poobednajších hodinách rokovala prešovská mestská rada.

Včera v poobednajších hodinách rokovala prešovská mestská rada.

V úvode radní prerokovali informatívnu správu o plnení úloh mesta v oblasti ochrany spotrebiteľa - VZN mesta č. 81/1998 a VZN mesta Prešov č. 116/2003. Náčelník mestskej polície JUDr. Ján Pavlovský v tejto súvislosti poznamenal: „Problémy s hlukom sú nielen v súvislosti s prevádzkovaním nočných podnikov, ale rovnako aj so životom v niektorých súkromných bytoch.“ Takýmto spôsobom poukázal na kritiku radných v súvislosti s tým, že mestská polícia nedostatočne zabezpečuje nočný kľud. Čo sa týka meraní hluku, v mnohých prípadoch bolo zistené to, že hluk, ktorý spôsobujú motorové vozidla presahuje hluk z prevádzok. Podľa poslanca Ing. Štefana Vaška „problémy nie sú s prevádzkou nočných podnikov, ale so samotnými návštevníkmi prevádzok.
Radní s pripomienkami zobrali na vedomie návrh Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov o mestských symboloch a ich používaní a o podmienkach udeľovania čestného občianstva mesta Prešov. Pri prerokovávaní daného návrhu poslankyňa JUDr. Katarína Ďurčanská zdôraznila to, aby bolo vo Všeobecne záväznom nariadení jasne zadefinované mimoriadne slávnostné a mimoriadne pracovné rokovanie MsZ. Návrh zdôvodnila tým, že za účasť na slávnostnom rokovaní zastupiteľstva by poslancom nemala prislúchať žiadna odmena. Tá sa podľa jej slov vzťahuje len na poslaneckú aktivitu. „Poslanci na takomto rokovaní nepracujú, ale slávia“, dodala poslankyňa v závere svojho vystúpenia.
Jednomyseľne bol schválený návrh poriadku odmeňovania zamestnancov mesta Prešov, ktorý predkladal prednosta MsÚ Ing. Ján Dobrovič. Prednosta MsÚ pri uvádzaní návrhu poznamenal: „Poriadok odmeňovania vychádza zo súčasných platových podmienok zamestnancov. Zmena nastáva v tom, že v rámci mzdových taríf neexistujú platové stupne, príplatky, ktoré tvorili funkčný plat sa stávajú mzdovými zvýhodneniami. Štrnásť platových taríf nahrádza 9 mzdových a zavádza sa zmluvná mzda.“ Tento materiál bol určený na dopracovanie. „Primátor ani kontrolór nerokujú o svojich odmenách na neverejnom rokovaní, čo je dôkazom toho, že pred občanmi nič netaja,“ konštatoval na margo spôsobu odmeňovania primátora mesta a hlavného kontrolóra poslanec JUDr. Milan Berdis.
Veľkú diskusiu vyvolal návrh vedúceho odboru podnikateľskej činnosti a životného prostredia Ing. Jána Gregu o dodatku Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č. 108/2002 o chove a držaní zvierat na území mesta. V súčastnom platnom stave sa pes môže medzi ľuďmi pohybovať bez náhubku a vôcky. Svedčí o tom námietka prokurátora, ktorá sa týka žiadosti o vyčiarknutie príkazu - dať psovi ochranný náhubok z prijatého VZN. Zástupca primátora PhDr. Milan Laca v tejto súvislosti poukázal na to, aby mestská polícia nekompromisne pristupovala k tým chovateľom psov, ktorí psa nechávajú voľne sa pohybovať. Poslanec Vaško prezentoval smerom k mestskej polícii apel na to, aby jej aktivity boli viac zameraná na výber pokút ako na neustále napomínanie chovateľov. Náčelník mestskej polície JUDr. Ján Pavlovský v tejto súvislosti poznamenal, že „situácia by sa čiastočne vyriešila napríklad tým, aby rovnako ako v Čechách aj na Slovensku bol pre chovateľa psa povinný kynologický výcvik.“ Radní vyjadrili znepokojenie nad existujúcim stavom a poslankyňa Ďurčanská požiadala primátora mesta Ing. Milana Benča, aby napísal list, ktorý je potrebné adresovať predsedom poslaneckých klubov zastúpených v NR SR a predsedovi NR SR. V liste ma primátor poukázať na existujúci stav a žiadať novelizáciu zákona o chove a držaní zvierat.
Vyhlásenie nového výberového konania žiadal v informatívnej správe o výsledku výberového konania na funkciu riaditeľa ZŠ Čs. armády v Prešove vedúci Školského úradu PaedDr. Pavol Feňuš. Dôvodom vyhlásenia nového výberového konania je nezvolenie riaditeľa vo voľbách, ktoré sa uskutočnili 5. 10. 2004.
Vedúca Útvaru strategického rozvoja Ing. Ľubica Tomášová na rokovaní mestskej rady predložila informatívnu správu o založení Združenia LAPANČ. Jeho cieľom je spolupráca a koordinácia miest Prešov a Veľký Šariš v oblasti nakladania s odpadom. Tento návrh radní schválili jednomyseľne.
V bode rôzne vystúpil poslanec Vaško s návrhom na možnú na redukciu počtu čerpacích staníc v meste Prešov. O ich výstavbe by mali rozhodovať výbory mestských častí a príslušné komisie a nie rozhodnutie úradníka. Za „slabé“ považuje hospodárenie mestských podnikov - hotela Senátor a Mestskej haly. Podľa neho je na základe slabého hospodárskeho výsledku potrebné presunúť tieto podniky do súkromných rúk. „Ideálne by bolo vyhlásiť verejnú súťaž na ich prenájom,“ dodal poslanec v závere svojho vystúpenia. Tieto názory sa však stretli s kritikou zo strany primátora mesta Prešov Ing. Milana Benča a poslankyne JUDr. Kataríny Ďurčanskej a poslanca JUDr. Milana Berdisa. Podľa nich by bolo veľmi zlé, ak by sa mesto takto stalo subjektom, ktorý by si objednával drahé služby v súkromných firmách a teraz ich má finančne omnoho výhodnejšie. Mesto podľa ich vyjadrení nie je podnikateľským subjektom a tak nie je možné všetko merať len priamym finančným ziskom.

presov.vadium.sk