OTTLYK Juraj (1656? - 1723)

Narodil sa v Bánovciach nad Bebravou, študoval v Prešove, bojoval proti Turkom.

Pozoruhodná osobnosť slovenských dejín druhej polovice 17. storočia a prvých decénií 18. storočia. V tomto období, plnom politických, vojenských, hospodárskych a duchovných prevratov, sa slovenský zeman Juraj Otlík prezentoval ako výrazná osobnosť politicko-vojenských a reformačných pohybov v slovenských i širších uhorských súvislostiach.
Stal sa nielen priamym účastníkom, ale bol aj jednou z popredných osobností takmer všetkých udalostí druhej polovice 17. storočia.

Ocitol sa aj pred Caraffovým súdom.
Ottlyka zatkli v Horných Obzorovciach pri Trenčíne, priviedli sem, postavili pred súd, ale zachránila ho istá bojová epizóda, keď bojoval spolu s bavorským vojvodom. Bol veliteľom spojeneckých protitureckých armád, napísal mu vtedy list o jeho hrdinstve a zaviazanosti voči nemu. Ottlykova manželka zobrala list a prosila o milosť pre svojho muža. Cisár jej vyhovel a tesne pred popravou mu zachránila život.
Napísal vlastný životopis, v ktorom opísal svoju účasť na Rákocziho povstaní. Dosiahol hodnosť kuruckého generála a cisárskeho plukovníka.

Literatúra:
Peter KÓNYA: ZA BOHA, VLASŤ A SLOBODU
(Pohnuté osudy kuruckého generála Juraja Ottlyka). Prešov 2009.
Biografická monografia Petra Kónyu o osudoch kuruckého generála vydaná vo Vydavateľstve Prešovskej univerzity v Prešove roku 2009, je vzácnym príspevkom o tejto pozoruhodnej osobnosti slovenských dejín druhej polovice 17. storočia a prvých decénií 18. storočia.
Monografia je precízne spracovanou knihou o Jurajovi Otlíkovi, v ktorej ho predstavil ako „Rákoczyho generála a cisárskeho plukovníka, bojovníka proti Turkom i vlastnému habsburskému panovníkovi, najmä však bojovníka za prirodzené práva svojej vlasti a jej obyvateľov, vrátane za slobodné vyznanie svojej viery“.
P. Kónya podal zasvätený pohľad na pohnuté životné osudy Juraja Ottlyka, pričom zvýraznil jeho účasť v protitureckých bojoch, vojenské i politické pôsobenie na strane panovníka, ako aj v protihabsburských povstaniach na strane I. Tököliho a Františka II. Rákocziho.

Obsah knihy:
DETSTVO, MLADOSŤ A ŠTÚDIÁ
Pôvod rodu Ottlykovcov
Detstvo Juraja Ottlyka
Štúdium v Prešove
V službe

V BOJI PROTI CISÁROVI A SULTÁNOVI
Pod zástavou Imricha Thökölyho
V cisárskom zajatí
Proti osmanskej armáde

V „POKOJNÝCH“ ROKOCH
Opäť doma
Pred krvavým tribunálom generála Caraffu
Šestnásť mierových rokov

„PRO DEO, PATRIA ET LIBERTATE!“
V POVSTANÍ FRANTIŠKA II. RÁKÓCZIHO
Na strane labancov
Opäť medzi kurucmi
Na kniežacom dvore
V novom úrade a hodnosti
Na čele armády
Znovu na čele kniežacieho dvora
Vo vyhnanstve

POSLEDNÉ ROKY
Na ozorovskom hospodárstve
Za slobodu vyznania

OSOBNOSŤ JURAJA OTTLYKA V DEJINÁCH
Ottlykova autobiografia
Hrdina alebo kariérista?

Aktualizoval: Jozef Mačo 8.1.2011 10:08
presov.vadium.sk