PETÁCH Emil (1915 - 1987)

Rodom z Cabova, absolvent gymnázia v Michalovciach, Filozofickej fakulty UK v Bratislave (študoval teológiu, latinčinu, históriu), gymnaziálny profesor v Prešove a Košiciach, bol plných 35 rokov vedeckým pracovníkom Východoslovenského múzea v Košiciach, historikom, muzeológom a priekopníkom vedeckej numizmatiky na východnom Slovensku.
Najväčšiu časť svojho pracovného života zasvätil výskumu hospodárskych dejín Slovenska v období stredovekého feudálneho uhorského štátu.

Popri svojej muzeálnej činnosti pracoval aj v Komisii pre numizmatiku pri Historickom ústave SAV v Bratislave. Svojou prácou v nej sa zaslúžil o udržiavanie dobrých kontaktov s ústrednými numizmatickými pracoviskami - NM Praha, Moravské muzeum Brno, SNM Bratislava, AÚ SAV Nitra. Výsledkom úzkej spolupráce numizmatických pracovísk je dnes už 4-dielna publikácia o nálezoch mincí na Slovensku.
Dlhé roky bol členom redakčnej rady zborníka Slovenská numizmatika, ktorý si uctil jeho činnosť na poli numizmatiky aj tým, že mu venoval pri príležitosti životného jubilea 70-tich rokov deviate číslo zborníka v roku 1986.
Bol pri zrode Slovenskej numizmatickej spoločnosti. Dlhé roky vykonával funkciu predsedu, neskôr čestného predsedu košickej pobočky Slovenskej numizmatickej spoločnosti, kde sa zaslúžil aj o usmerňovanie zberateľskej činnosti, ako prispievateľ alebo posudzovateľ príspevkov do jej publikačného orgánu.
Svoje poznatky získané vedecko-výskumnou prácou a múzejnou praxou odovzdával pedagogickému a vedeckému dorastu ako externý učiteľ na filozofickej fakulte UPJŠ v Prešove, ale aj ako školiteľ dvojročného muzeologického kurzu pre pracovníkov východoslovenských múzeí v rokoch 1965-1967.

Autor monografickej publikácie Dejiny mincovania v Košiciach, v roku 1986. Táto monografia je súbornou prácou, v ktorej sa autorovi podarilo vytvoriť obraz košickej mincovne od jej počiatkov v 14. storočí až po jej zánik začiatkom 18. storočia. Publikácia zavŕšila jeho vedeckú prácu i tvorivý život.
Petách, Emil : Dejiny mincovania v Košiciach. Košice, Východoslovenské vydavateľstvo 1986. 206 s.

Expozičná a výstavná činnosť:
1956 - výstava košického zlatého pokladu, keď bola Vsl. múzeu zapožičaná z NM v Prahe časť pokladu (nádoba, reťaz, časť mincí a medaily)
1967 - výstava celého pokladu (spolu s výstavou prác levočského barokového zlatníka J. Szilassiho). Táto výstava vzbudila nebývalý záujem a podnietila snahu o navrátenie pokladu do mesta nálezu - Košíc. Vec sa podarila v januári 1970 a sprístupnili stálu expozíciu Košický zlatý poklad ako magnet expozícií Východoslovenského múzea.
1972 - špecializovaná numizmatická expozícia Peniaze na východnom Slovensku
1981 - spoluautor stálej historickej expozície Ľud - tvorca trvalých hodnôt

Zdroj:
http://korzar.sme.sk/c/4716608/kosicky-zlaty-poklad-3.html

Aktualizoval: Jozef Mačo 12.1.2011 14:35
presov.vadium.sk