Veľké upratovanie

V známej budove Parku kultúry a oddychu v Prešove Čierny orol sa začala pravidelná letná údržba historickej sály.

Po prevádzkovej „sezóne“, ktorá trvá od septembra do júna sa pravidelne v lete realizuje údržba historickej sály Čierneho orla. Čistiace práce pozostávajú napr. aj z umývania a výmeny žiaroviek dvoch veľkých lustrov, v ktorých sa nachádza spolu vyše 120 žiaroviek. Vo foyeri a priľahlých miestnostiach sa nachádza ďalších 16 menších lustrov, ktoré sa rovnako umývajú, vyleštia a vymenia sa v nich žiarovky.

Zároveň, na cca 611 m2 parketovej plochy sa vyčistia parkety, aby návštevníci a hostia prežili príjemné chvíle, ktoré tento reprezentatívny priestor ponúka. Podlaha sa obrúsi a naleští špeciálnym leštidlom. Na údržbe sa počas nasledujúcich 3 až 4 týždňov bude podieľať 5 zamestnancov.

Historická budova Čierneho orla sa nachádza v južnej časti námestia, na východnej strane Hlavnej ako blok mestských reprezentačných budov. Základom komplexu bol v minulosti dvojpodlažný meštiansky dom Tomáša Caschera s priestrannou dvorovou časťou, zaberajúci dve stredoveké parcely, ktorý mesto zakúpilo v r. 1561 a adaptovalo na reprezentačný hostinec. Po náležitej úprave a pribudovaní nových priestorov vo dvore slúžil hostinec predovšetkým majetnejším návštevníkom mesta, ale aj na zhromaždenia mešťanov pri rôznych príležitostiach.

V súčasnosti slúži sála ako kultúrno-spoločenský a reprezentatívny priestor, v ktorom sa usporadúvajú svadby, stužkové slávnosti, plesy, promócie a ďalšie významné spoločenské udalosti. Priestor slúži aj ako koncertná sála pri rôznych kultúrnych podujatiach, napr. počas tradičných akcií Prešovskej hudobnej jari a Prešovskej hudobnej jesene, usporiadavajú sa ru vystúpenia profesionálnych a amatérskych umelcov, programy pre deti a mládež, výchovné koncerty, kurzová činnosť.

Okrem historickej budovy Čierneho orla patrí ku Parku kultúry a oddychu v Prešove aj 5 kultúrnych stredísk, ktoré poskytujú priestor pre prešovské tanečné a hudobné súbory či na kultúrne, športové a spoločenské lokálne podujatia jednotlivých častí Prešova.

presov.vadium.sk