Polrok v DC Sabinovská

    Denné centrum Sabinovská má v roku 2016 108 členov, pričom žien je 77 a mužov 31.  Svoje brány otvára návštevníkom, počas pracovných, dní od 8:00 do 16:30hod. Okrem krúžkovej činnosti, zájazdov, výletov a rôznych príležitostných posedení ponúka seniorom aj možnosť stravovania sa.

    Počas prvého polroka 2016 prešlo centrum viacerými zmenami a menšou rekonštrukciou vnútorných priestorov. Okrem priestoru pre seniorov bol v centre zriadený detský kútik a miestnosť v ktorej môžu tráviť čas aj rodičia s deťmi. Novú podobu dostal aj exteriér – neudržiavaná záhrada sa zmenila na priestor s lavičkami, detským domčekom, pieskoviskom i s piknikovým sedením z kmeňov stromov, čo poskytuje návštevníkom príjemný oddych v prírode.

    Počas týždňa prebiehajú v centre pravidelné krúžky a to: šachový krúžok, ručné práce, kalanetika, športový krúžok, turistický krúžok, kartový krúžok, spevu sa venuje spevácka skupina Rozkvet a pre nadšencov trampských piesní je možnosť navštevovať mandolínový súbor Tatrín. Pre členov centra bolo počas prvého polroka 2016 usporiadaných 31 športových alebo kultúrno – spoločenských akcií a 20 narodeninových a meninových osláv.

    Seniori absolvovali exkurziu v Solivaroch, výlet po drevených kostolíkoch v okolí Ladomíra, kúpeľné pobyty a turistiky v rámci Slovenska, pochutnali si na opekačkách na Marakani a Borkúte, navštívili Maďarsko, Poľsko. Športovali v Bardejove,  na prešovskom päťboji seniorov, hrali minigolf v zariadení Náruč Veselá, bowling a šípky. Najväčším úspechom, okrem odmenení jednotlivcov,  je prvé miesto, ktoré získali na Cemjatskej olympiáde v zariadení Harmónia Cemjata.

    Denné centrum Sabinovská spolupracuje, v rámci projektu starší mladším a naopak, zo ZŠ Kúpeľná. Seniori a deti sa stretávajú nielen v centre, ale aj v priestoroch školy.  Absolvovali šesť stretnutí napr. Fašiangy seniorov. Veľkonočná výstava ručných prác, Deň matiek, alebo ženy z krúžku šikovných rúk učili deti ručné práce. Okrem toho do spoločných aktivít zapájame aj deti z Komunitného centra – Nízkoprahového denného centra na ul. K Starej tehelni.

    Členovia denného centra majú výborné priateľské vzťahy s členmi Jednoty dôchodcov Slovenska a preto sa vzájomne stretávajú nielen pri súťažiach, výletoch a rekreáciách, ale aj pri vystúpeniach, ktoré pripravuje spevácka skupina Rozkvet. 

    Rozkvet, pod vedením pani Márie Turekovej Múdrej a mandolínový súbor Tatrín, pod vedením pána Milana Kubánka reprezentujú centrum na rôznych kultúrno spoločenských aktivitách nielen v meste Prešov, ale aj v rámci Slovenska.

    Dovolím si tvrdiť, že seniori, ktorí sú členmi Denného centra na Sabinovskej ulici žijú aktívny – mladícky život, športovými úspechmi a umeleckým talentom robia dobré meno celému centru a sú dôkazom toho, že dôchodkový vek nie je nijakým obmedzením, ba práve naopak.


Autorka: Mgr. Eva Kakaščíková, vedúca DC

Aktualizoval: Jana Zakarovska 20.7.2016 11:47
presov.vadium.sk