Prešov – mesto a jeho čas

Mesto Prešov má úplne novú reprezentačnú knihu. Jej ešte čerstvý výtlačok primátorke Andrei Turčanovej odovzdal autor Dionýz Dugas.

Teším sa spolu s Prešovčanmi, ktorí práve dostávajú ďalšie reprezentatívne dielo o svojom meste, plné zaujímavých pohľadov na jeho pamiatky a zvláštne zákutia. Táto nová publikácia, reprezentuje nielen históriu Prešova, ale veľa hovorí aj o jeho súčasnosti,“ vyslovila primátorka Andrea Turčanová v momentoch, keď jej autor Dionýza Dugas odovzdával vôbec prvý výtlačok knihy Prešov – mesto a jeho čas.

Kniha svoju podobu dostala iba počas uplynulého víkendu. „Netrpezlivo som chodil do tlačiarne, aby som ju dostal do rúk, ako sa vraví, ešte horúcu. Som hrdý na to, že som mohol pre mesto Prešov vytvoriť ďalšiu knihu,“ skonštatoval s úprimnou radosťou fotograf Dionýz Dugas.

Majster Dugas prezradil, že počas tvorby tejto knihy objavil veľa nových vecí, ktoré, ako rodený Prešovčan, dovtedy ešte nepoznal: „Žasol som pod stropnou maľbou kostola v Nižnej Šebastovej, fantastická je tiež kaplnka s relikviami vo františkánskom kostole.

Kniha Prešov – mesto a jeho čas je dvojjazyčná, slovensko-anglická, boli v nej rozšírené a doplnené texty, úplne nová je kapitola o súčasnom Prešove či Prešovskej hradnej ceste. „Touto knihou som chcel istým spôsobom nadviazať na tú, ktorá vznikala k sedemstému výročiu prvej písomnej zmienky o meste. Preto bol kontinuálne zachovaný názov, ale obsah je nový, aktuálny, V publikácii je viac ako dvesto fotografií, cez deväťdesiat percent z nich je úplne nových. Tie ostatné, ktoré už boli v minulosti publikované, považujem za svoje životné fotografie a sú na nich momenty, ktoré sa už nezopakujú,“ ukázal autor v knihe nádherné zábery, na ktoré niekedy čakal celé dni, aby v nich skĺbil svoj uhol pohľadu s optimálnym svetlom a fotografickou technikou.

Vďaka jeho umeniu sa tak k Prešovčanom a návštevníkom metropoly Šariša dostáva dielo, zvláštny darček, naplnený momentmi dávnej histórie i sviežej súčasnosti, ktoré osloví ľudí všetkých vekových kategórií a dáva im možnosť pridať sa k tým, ktorí sú na krásy svojho mesta hrdí.

(mig)

presov.vadium.sk