Mesto PREŠOV

Štvrtok - 18. júl 2024
POZOR !!! STARÝ WEB MESTA PREŠOV !!! prejdite na www.presov.sk
 

CÍGER Anton (1911 - 1976)

Narodil sa v Krupine, v rodine chudobného tesárskeho majstra Petra Pavla. Mamka Jozefína bola dcérou mlynára a neskôr horára. Mal sedem súrodencov, Anton sa narodil až ako siedme dieťa 28. júna 1911. Lásku k hudbe a piesni mu vštepila jeho mamička, ktorá mala veľmi krásny zamatový altový hlas, ktorým im spievala po večeroch piesne a rozprávala rozprávky.

Základy hudobného vzdelania dostal u súkromného učiteľa Ludovíta Suhaya, miestneho organistu. Začal ho učiť na husliach, ale neskôr ovládal aj hru na viole, organe, malom violončele a kontrabase. Vybadal v ňom aj akýsi sklon k harmónii a keď sám zhudobnil prvú pieseň Dumku od Petra Bellu-Horala, poslal ho do Banskej Bystrice za pánom profesorom Viliamom Figušom-Bystrým.

V septembri 1926 začal navštevovať učiteľský ústav v Leviciach. Zároveň mohol navštevovať aj Hudobnú a dramatickú akadémiu v Bratislave, odkiaľ neskôr odišiel do Prahy. Štúdium v Prahe ale z finančných dôvodov nedokončil. Po našetrení peňazí sa predsa len rozhodol odísť, no namiesto akadémie v Ríme, kam mal namierené, to bola akadémia v Záhrebe v Juhoslávii, kde v tom čase hosťoval Oskar Nedbal a kde začal študovať kompozíciu a dirigovanie. Po úspešnom ukončení štúdia sa dostal na rímskokatolícky farský úrad v Čadci ako regenschori a dirigent. Spolupracoval s miestnym učiteľom, neskôr popredným hercom SND v Bratislave Ondrejom Jariabkom, s ktorým vytvorili mnoho pozoruhodných diel.

Pôsobil na viacerých miestach, bol úradníkom hudobného odboru Matice slovenskej, tajomník ÚSOD-u v Martine.
1938-40 prof. hudby na učiteľskom ústave v Michalovciach
1940-45 riaditeľ Hudobnej komory v Bratislave
1945-51 prof. hudby na gymnáziu v Trnave
1951-58 v Kežmarku
1958-59 prof. Vyššej pedagogickej školy v Prešove
1960-62 učiteľ na Ľudovej škole umenia v Prešove
1962-76 riaditeľ ĽŠU v Tatranskej Lomnici

Bol skladateľom, dirigentom, výkonným hudobníkom, organizátorom hudobných podujatí, skomponoval vyše 400 skladieb.

Medzi žiakov, ktorí pod vedením A. Cígera dosiahli vynikajúce výsledky patrí Doc. PhDr. František Matúš CSc. , vysokoškolský pedagóg na Prešovskej univerzite, ktorý patrí k zakladajúcim členom Katedry Hudobnej výchovy. Jeho osobným príspevkom k Roku slovenskej hudby je takmer 300 stránková monografia o Antonovi Cígerovi pod názvom "S hudbou v srdci Tatier".


Zverejnil: Jozef Mačo 2.11.2010 11:52
Aktualizoval: Jozef Mačo 2.11.2010 11:52 tlačiťVerzia pre tlač
 
 

(C) Vádium s.r.o a mesto Prešov 2009 | spracované v redakčnom systéme TESMUR.CMS
Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.