Mesto PREŠOV

Streda - 17. júl 2024
POZOR !!! STARÝ WEB MESTA PREŠOV !!! prejdite na www.presov.sk
 

Škola s vlastnou rehabilitáciou

Základná škola Prostějovská sa pýši unikátnym rehabilitačným centrom. Slávnostne ho otvorila primátorka Andrea Turčanová a riaditeľ školy Marián Molčan.

Škola, ktorá svoju činnosť začala pred štyridsiatimi rokmi, je jedinou v Prešovskom kraji, kde sa spoločne v jednej budove vzdelávajú zdravotne postihnuté deti, športovci - futbalisti, talentované deti, deti so špeciálnymi výchovno - vzdelávacími potrebami a aj bežní žiaci. V škole preto odstránili bariéry, postavili výťah, vybudovali liečebnú telocvičňu, prestavali aj sociálne zariadenia. Najnovšie v škole pribudlo aj unikátne rehabilitačné centrum so saunou, odpočivárňou, špeciálnymi toaletami a rehabilitačnou miestnosťou. Celkovo škola do týchto služieb pre žiakov investovala 38 000 eur, pričom sumou 30 000 prispelo mesto Prešov.

„ Finančné prostriedky v tomto priestore boli využité veľmi dobre a efektívne. Nielen preto, že v tejto škole sú deti so zdravotným postihnutím, ale sú tu aj futbalové športové triedy, takže regeneračné zariadenia bude môcť využívať značný počet žiakov. Chcem tiež pochváliť vedenie školy, ktoré tohtoročné štyridsiate výročie otvorenia školy oslávilo týmto krásnym spôsobom – otvorením rehabilitačné centrum, “ povedala primátorka Andrea Turčanová počas otvorenia školského rehabilitačného centra.

Deti rehabilitačné centrum navštevujú počas telocviku, keďže kvôli svojmu postihnutiu nemôžu absolvovať bežné vyučovanie. „U nás tak absolvujú svoje špeciálne cvičenia, “ uviedla fyzioterapeuta Katka Petrová, ktorá s deťmi v rehabilitačnej miestnosti pracuje. Využiť môžu aj saunu a tiež odpočinkovú miestnosť so soľnou lampou.

Špecialitou školy je tiež využívanie biofeedbacku, kde pomocou špeciálnych elektród a počítačového programu stimulujú činnosť mozgu.

Školu navštevuje 470 žiakov, z nich 26 detí má zdravotné postihnutie, pričom desať sa pohybuje pomocou vozíka. „V našich radoch preto máme okrem bežných pedagógov aj troch špeciálnych, zdravotné a rehabilitačné sestry, asistentov a tiež psychologičku, “ pripomenul riaditeľ školy Marián Molčan.


Zverejnil: Milan Grejták 31.5.2016 09:48
Aktualizoval: Milan Grejták 31.5.2016 11:38 tlačiťVerzia pre tlač
 
 

(C) Vádium s.r.o a mesto Prešov 2009 | spracované v redakčnom systéme TESMUR.CMS
Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.