Mesto PREŠOV

Nedeľa - 30. jún 2024
POZOR !!! STARÝ WEB MESTA PREŠOV !!! prejdite na www.presov.sk
 

Kam zmizla historická radničná brána?

Vstup do radnice má od dnes novú, provizórnu podobu. Pôvodné radničné dvere boli zvesené a nahradené dočasnými. Historická brána sa totiž reštauruje.

Budova historickej radnice v centre mesta dnes nabrala nový výzor. Dôvodom osadenia provizórnych dverí je reštaurovanie kultúrnej pamiatky – vstupnej brány radničnej budovy. Reštaurátorské práce sa budú realizovať v zmysle podmienok Krajského pamiatkového úradu v Prešove, ktorý ich stanovil z dôvodu zachovania pamiatkových hodnôt národnej kultúrnej pamiatky pamiatkového územia „Pamiatková rezervácia Prešov“. Prinavráti sa jej tým "glanc" i dôstojnosť hodná tohto miesta, národnej kultúrnej pamiatky, budovy zo 16. storočia.

Na radničnej bráne bude v zmysle týchto podmienok zachovaná drevená výplň, brána bude obnovená umelecko–remeselným spôsobom, zámok sa zrepasuje, kľučky a štítky budú zachované. Prípadná alternatíva výmeny vstupnej brány do objektu radnice je podľa rozhodnutia KPÚ z „hľadiska záujmov chránených pamiatkovým zákonom neprípustná“.

Dodávateľom prác je Pamiatkový úrad Slovenskej republiky, pracovisko Levoča a práce zahŕňajú demontáž existujúcej brány, výrobu a osadenie dočasnej brány na mieru, umelecko-remeselné ošetrenie drevených prvkov brány, skla, zámku, kľučiek a štítkov, opätovnú montáž pôvodnej historickej brány vrátane potrebných kamenárskych a stavebných úprav. V cene odsúhlasených 8 526 eur sú okrem týchto odborných reštaurátorských prác zahrnuté aj náklady na materiál, réžiu, odvody do fondov i stavebné práce súvisiace s umelecko-remeselnými prácami. Práce by mali trvať približne dva mesiace.

Budova bola v stredoveku honosným meštianskym domom. Po neskorších prestavbách sa z pôvodnej podoby dodnes zachovali klenby a viaceré renesančné ostenia. Dôkladná prestavba nasledovala po požiari roku 1768. Ukončená bola r. 1788, keď dostala neskorobarokovú podobu s typickým priečelím s vysokými oknami a balkónom. Posledná prestavba bola realizovaná po veľkom požiari roku 1887. Vtedy bolo nadstavené druhé poschodie a v novobarokovom duchu sa upravila strecha budovy. Od roku 1945 sídlil v budove mestský národný výbor, po roku 1990 mestský úrad. V roku 1961 bola radnica zapísaná do zoznamu národných kultúrnych pamiatok.


Zverejnil: Veronika Kmetóny Gazdová, PhDr.,PhD. 15.7.2016 12:22
tlačiťVerzia pre tlač
 
 

(C) Vádium s.r.o a mesto Prešov 2009 | spracované v redakčnom systéme TESMUR.CMS
Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.