Mesto PREŠOV

Streda - 17. júl 2024
POZOR !!! STARÝ WEB MESTA PREŠOV !!! prejdite na www.presov.sk
 

Šport

Mesto Prešov každoročne žije bohatým športovým životom a je dejiskom významných medzinárodných športových podujatí. Vo svojej histórii vychovalo športové osobnosti, ktoré preslávili naše mesto v Európe, aj na celom svete. Mnohé športové družstvá dokázali svoje majstrovstvo za hranicami Slovenska.

V poslednom desaťročí sa v Prešove uskutočnili dva barážové zápasy tenisového Davisovho pohára Slovensko - Chile a Slovensko - Rumunsko, kvalifikačné zápasy o postup na majstrovstvá sveta a Európy vo volejbale, majstrovstvá Európy v hádzanej kadetov. Metropola Šariša je každoročne dejiskom medzinárodných majstrovstiev Slovenska v bedmintone mužov a žien a jedinečného medzinárodného turnaja nepočujúcich futbalistov. Príťažlivý je jeden z najväčších európskych futbalových festivalov žiakov Fragaria Cup, Cena mesta Prešov v krasokorčuľovaní, preteky štátov strednej Európy v modernej gymnastike, hádzanársky turnaj mládeže "KEMPA 4SPORT Cup a UMBRO 4 SPORT Cup - mládežnícky turnaj v sálovom futbale (oba turnaje sú výnimočné veľkým množstvom zúčastnených družstiev). Vo februári 2004 sa uskutočnili majstrovstvá sveta v bedmintone mužských družstiev Thomas Cup a ženských tímov Uber Cup - európska kvalifikačná zóna za rekordnej účasti 65 tímov. V mestskej športovej hale a na námestí pre Divadlom Jonáša Záborského v Prešove 13. - 14. júna 2008 bojovalo o postup na Majstrovstvá Európy v mažoretkovom športe takmer 900 mažoretiek z celého Slovenska.

Pre telovýchovu a šport je v meste k dispozícii 356 130 m2 plôch. Spolu so školami je k dispozícii 87 ľahkoatletických zariadení, 97 futbalových ihrísk, 39 tenisových kurtov, 22 volejbalových dvorcov, 15 hádzanárskych ihrísk, 1 minigolf,  5 krytých plaveckých bazénov, 1 krytá ľadová plocha, 3 squashové kurty,  4 bowlingové centrá, 1 jazdiareň, 1 športová strelnica, 18 fitnes, 2 kynologické cvičiská, 60 telocviční.

K významným športoviskám patrí futbalový štadión 1.FC Tatran Prešov (ktorý v blízkej dobe čaká nákladná modernizácia), krytý zimný štadión Ice Aréna HC Prešov 07,  Tatran Handball Arena, ženská hádzanárska hala Prešov, Mestská hala pre sálové športy - jedna z najväčších na Slovensku, Športová hala Prešovskej univerzity, novopostavená športová hala pri ZŠ Sibírska, jazdecký areál Štefana Brendzu, cyklistický štadión TJ SWAM Prešov, tenisové dvorce TK Tatran Prešov, prírodné kúpalisko Delňa, otvorené kúpalisko s dvomi bazénmi a jedným malým pred deti na Sídlisku III, Plaza Beach otvorené kúpaliská s bowlingom a tenisovým kurtom na Solivare a ďalšie.

Športový klub Badminton club Prešov vypracoval projekt na vytvorenie "Národného badmintonového centra" s využitím priestorov telocvične zrušenej základnej školy Bernolákova. Ak sa tento zámer podarí bude to ďalší medzník v prešovskom športe. Prešovčania veria, že prešovský šport čaká budúcnosť plná úspechov, víťazstiev a medailí, aj keď cesta k sláve nie je nikdy jednoduchá.  


Zverejnil: Michal Kaliňák 27.1.2005 11:42
Aktualizoval: Michal Kaliňák 24.4.2009 09:24 tlačiťVerzia pre tlač
 
 

(C) Vádium s.r.o a mesto Prešov 2009 | spracované v redakčnom systéme TESMUR.CMS
Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.