Mesto PREŠOV

Streda - 24. júl 2024
POZOR !!! STARÝ WEB MESTA PREŠOV !!! prejdite na www.presov.sk
 

Prešovská univerzita v Prešove

Na počiatku jedinečnej tradície vzdelávania  stála  mestská škola, transformovaná  v 16. storočí na gymnázium. Pôsobili na nej aj vynikajúci pedagógovia - tvorcovia uznávanej prešovskej filozofickej školy.  V 17. storočí  nadviazalo na tradíciu prešovskej humanistickej školy lýceum evanjelických hornouhorských stavov. Ako  uznávaný inštitút vzdelávania, sa stalo centrom filozofického, literárneho života, ale i protestantského  školského divadla v hornom Uhorsku . Pôsobilo na ňom viacero významných pedagódov: Michal Pancratius,  filozof Michal Greguš, Marek Schiller - Szinessy.  Na svojej ceste  do Blatného Potoka sa tu  zastavil i učiteľ národov Jan  Amos Komenský.

Na kolégiu študovali mnohé významné osobnosti vtedajšieho politického a kultúrneho života – Imre Tðköly, Lajoš Kosuth, generál revolúcie Dessewffy,Jakub Grajchman, Michal Miloslav Hodža, Ján Francisci,  Ján Chalupka,  Andrej Halaša, Jonáš Záborský, P.O.Hviezdoslav či Janko Jesenský,  V 20. storočí, po ukončení 2. sv. vojny, boli položené prvé piliere dnešného  univerzitného centra v Prešove-  Filozofická  fakulta ako súčasť bratislavskej Vysokej školy pedagogickej a  Pedagogický  inštitút, z ktorého v 60. rokoch vznikla Pedagogická  fakulta UPJŠ v Košiciach.

Rozhodnutím Národnej rady Slovenskej republiky bola s účinnosťou od 1. januára 1997 zriadená Prešovská univerzita v Prešove. Tvorili ju fakulty Filozofická, Humanitných a prírodných vied, Pedagogická, Gréckokatolícka bohoslovecká a Pravoslávna bohoslovecká. V roku 2002 k nim pribudla Fakulta  zdravotníckych odborov a v roku 2004  Fakulta športu, a Fakulta manažmentu.        

Kontakt:
Prešovská univerzita v Prešove
Ul. 17. novembra 15
080 01 Prešov

Tel: 051 / 7563 110

Fax: 051 / 7563 147

web: www.unipo.sk


Zverejnil: Michal Kaliňák 2.2.2005 10:32
Aktualizoval: Beáta Kollárová 16.2.2016 08:13 tlačiťVerzia pre tlač
 
 

(C) Vádium s.r.o a mesto Prešov 2009 | spracované v redakčnom systéme TESMUR.CMS
Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.